10  Reguli fundamentale pentru bunastarea arborilor urbani în proiectare

  1. E nevoie să asigurăm o protecție solidă pentru arborii existenți pe sit, protecția acestora nu ar trebui să fie niciodată o „căsuță de bifare”. Această zonă de protecție trebuie menținută până la finalizarea etapei de implementare. Eșecul de a proteja arborii le poate afecta sănătatea sau stabilitatea, precum și calitatea dezvoltării.

  2. În loc să se propună un număr mare de arbori de mici dimensiuni în spații restrânse, proiectul ar trebui să prevadă mai puțini arbori, specii de dimensiuni mai mari, aflate în dezvoltare, iar spații să fie concepute pentru a susține creșterea acestora. Speciile de arbori cu creștere mai accelerată și cu viață lungă vor oferi cele mai mari beneficii peisajului și  mediului pe termen lung și ar trebui să fie considerată o prioritate proiectarea și stabilirea costurilor de dezvoltare.

  3. Arborii existenți sau propusi, se iau în considerare încă de la începutul procesului de planificare, proiectare sau design.

    Adesea, arborii sunt văzuți ca un ‚supliment’, cu rol de a ‚infrumuseța’ sau de a ascunde impactul negativ pe care o construcție îl generează asupra mediului înconjurător sau asupra imaginii orașului, în detrimentul calităților superioare ale arborilor și puterea lor de a contribui semnificativ în procese de design sustenabile.

  4. Planificarea plantării arborilor trebuie să se facă în același timp cu utilitățile, infrastructura autostrăzilor și iluminatul. Nerespectarea acestor elemente în același timp pot duce la pierderea de noi arbori sau la restricții asupra dimensiunii lor finale, degradând calitatea dezvoltării acestora.

  5. Arborii propuși trebuie reprezentați la dimensiunile lor mature. Planurile ar trebui să ilustreze arborele propus la dimensiunile mature, estimative în ceea ce privește circumferința coroanei și nu la dimensiunile la care sunt plantați.

  6. Arborii sunt structuri complexe de „inginerie” care necesită evaluare de către specialiști. Arboricultorii și arhitecții peisagistici ar trebui să fie implicați în planificare și proiectare de la început până la sfârșit, asigurându-se că aceștia sunt integrați cu succes în dezvoltare.

  7. Arborii existenți valoroși vor fi păstrați și integrați în procesul de planificare, proiectare sau design, ori de câte ori este posibil. Din acest motiv, este necesar un studiu arboricol pentru orice proiect în parte, care să ateste situația existentă, situația propusă și să propună măsuri de atenuare a impactului intervenției. Un arbore semi-matur! recent plantat nu este echivalent cu un arbore matur, de 50 de ani. 

    Dacă arborele semi-matur recent plantat supraviețuiește primilor ani de la plantare, va mai avea nevoie de o generație de creștere, pentru a ajunge la mărimea și impactul pe care arborele matur de 50 de ani îl are în prezent. 

    Este mai ECONOMIC să îngrijim constant și adecvat arborii maturi existenți decât să plantăm, să creștem și să întreținem corespunzător un arbore înlocuitor.

  8. Arborii trebuiesc plantați în peisaj moale, mai degrabă decât în peisaj dur ( în zonele pavate ). Condițiile de creștere în peisajul moale sunt invariabil mai bune decât cele pentru peisajul dur, unde solul compactat, căldura reflectată și disponibilitatea limitată a apei pot afecta sănătatea, deși arborii plantați în peisaj dur pot oferi beneficii semnificative în ceea ce privește ameliorarea microclimatică și gestionarea apei. Arborii cresc cel mai bine într-un peisaj moale care imită un mediu natural .

  9. Asigurați-vă că arborii și clădirile nu sunt în conflict. Ca valoare minimă, aceasta înseamnă, de obicei, localizarea clădirilor în afara zonelor de protecție a rădăcinilor, a proiecției coroanei pe sol și a zonelor de umbrire grosieră. 

  10. Plantarea arborilor este la fel de importantă ca și designul. Specificațiile și designul sunt irelevante dacă sunt ignorate la implementare. Managerii de șantier și antreprenorii ar trebui să fie pe deplin informați cu privire la ceea ce este necesar și ar trebui să fie angajați arboricultori și arhitecți peisagistici pentru a se asigura că detaliile convenite sunt implementate.

Previous
Previous

Beneficiile spatiilor exterioare adecvate in centrele pentru batrani

Next
Next

Arbori nativi din România care se preteaza utilizarii în mediul urban