parcul est
Cluj-Napoca, România, 2021
Parcul Est, situat în Municipiul Cluj-Napoca, este o oază de biodiversitate cu un impact foarte puternic asupra mediului. Privind prin prisma macro-geografică, se pot observa asemănări cu regiunea mai largă a Transilvaniei, o zonă joasă înconjurată de Munții Carpați. Parcul Est, istoric fiind pajiște, protejat de malurile înalte ale graniței sale. Închipuind Parcul Est ca o regiune în miniatură din Europa, cu gama sa variată de peisaje, scopurile și obiectivele de conservare asociate servește pentru a crea un model de cele mai bune practici în managementul și conservarea sitului pentru vizitatori, prin acordarea unei importanțe majore pentru protecția mediului și a naturii. Acest factor ar distinge parcul la nivel internațional, ca exemplu de natură înfloritoare, precum inima și plămânii unui oraș european modern.
Așadar, conceptul de amenajare peisageră propus urmărește protejarea biotopului existent, prin mijloace minime de intervenție asupra acestuia, dar care să rezolve problemele legate de circulație și conectivitate. De asemenea, s-a acordat o atenție deosebită acceselor și căilor de circulație în cadrul parcului, realizate cu precădere din materiale naturale cu accente minerale subtile.
În acest context, vegetația joacă un rol foarte important pentru utilizatori, atât la nivel psihologic cât și din punct de vedere ecologic și estetic. Se propune păstrarea vegetației identificate pe sit și completarea cu specii native la fel de valoroase din punct de vedere ecologic. Materialul vegetal propus a fost selectat cu atenție, fiind dezvoltate concepte de plantare și amenajare cu specii native valoroase, de la arbori până la arbuști și plante floricole.
Propunerea cuprinde patru zone principale:
Lacul 3 și malurile sale, Piațeta de acces în parc, Rezervația Naturală și centura de protecție, și Grădina Publică.
Lacul 3 (
aria protejataă):
Lacul din zona vestică este o zonă cheie, caracterizată de lac și de malurile sale, joacă un rol important din experiența de sosire în parc. Luând în considerare analogia mini-regiunii, această zonă ar putea fi considerată un mini „Peisaj Protejat” (IUCN IV), care cuprinde o mini „Rezervație naturală strictă” (IUCN I) pe malul vestic și o mini „zonă tampon” care cuprinde două „zone de dezvoltare responsabilă” pe țărmurile sale nordice și sudice.
Accesul principal vestic, de-a lungul malului sudic al Lacului 3, care coboară pe cea mai înaltă pantă a amplasamentului, ridică o provocare de a crea o cale de circulație accesibilă universal: trepte lângă lac pentru pietoni, alee comună de formă organică destinat circulației pietonale și velo pe platforma superioară cu o ușoară înclinație până la parc, unde se conectează circulația comună velo și auto pentru a forma Piațeta de acces în parc.
Interacțiunea apei este mediată de trei platforme circulare. Malul sudic înconjoară un debarcader circular de unde pot fi închiriate sau depozitate pentru uzul companiei canoe, caiace și bărci cu vâsle. Pe malul nordic se regăsește o platformă socială de dimensiuni mai mici care asigură zone de ședere cu vedere la zona de înot, delimitată de geamanduri sau semnalizatori. Ce mai mare platformă, situată pe malul estic, vizavi de piațeta de acces, capătă o formă circulară sculpturală, destinat pentru plimbări adiacente lacului pentru a putea fi admirată apa și a oferi priveliște deschisă asupra lacului.
Piateta de acces(
:
Accesul principal, situat în „punctul de convergență”, unde se întâlnesc diferitele teritorii micro-geografice ale parcului, oferă o oportunitate unică pentru ca accesul în parc să devină centrul și inima energetică a acestuia. Pentru a accentua această idee, intrarea va fi marcată de o structură de reper, un pavilion, care se contopește în peisaj prin linia arborilor.
Acest centru energetic dispune de un potențial de a deveni o destinație importantă a orașului și nu numai. Pavilionul ar putea fi un punct multicultural de contopire de unde diverse activități își au originea, creând o senzație puternică de identitate a parcului și un punct de acces funcțional către toate zonele desemnate, oferind un acces controlat la ariile protejate, un punct de întâlnire primitoare pentru vizitatori, un loc de adăpost și recreere, o resursă educațională și recreativă pentru comunitate. Aspectul său va fi o adiție izbitoare în zona integrată în peisaj.
Rezervatia Naturalaă
Zona nordică a parcului dispune de o biodiversitate bogată care merită și necesită protecție și control pentru menținerea și îmbunătățirea capacității sale actuale de a adăposti un spectru divers de organisme vii.
Ca parte a conceptului de mini-teritoriu, această zonă a parcului precum și zona tampon mai largă va fi desemnat ca un mini-Parc Național (IUCN Categoria II). Cea mai mare parte a zonei protejate va intra sub incidența celor mai stricte reglementări de protecție ca mini-Rezervație Naturală (IUCN Categoria I), unde vizitarea va fi controlată prin acces restricționat limitat în principal la traseele înălțate și podețe dotate cu balustrade, menținând vizitatorii pe traseele desemnate. Zonele mici vor fi desemnate ca zone de dezvoltare responsabilă în care procesele de construcție ecologice pot oferi facilități adecvate pentru utilizarea comunității.
O pasarelă înălțată va parcurge zona, oferind o experiență plăcută fluidă cu plimbări în circuite, zone de relaxare, platforme de observații, turnuri de observații și de vizionare a păsărilor, zone de admirare a microflorei, și secțiuni scurte în care pasarela se întâlnește cu elementele protejate ale zonelor umede, cum ar fi pădurea în zonele umede și zonele de apă stătătoare.
Iluminatul fiind limitat numai în zonele de intrare, vizitând această zonă mai întunecată, se va simți ca și cum s-ar intra într-un peisaj sălbatic și neîmblânzit. Vor fi prevăzute pasarele înălțate pentru a oferi protecție suplimentară peisajului, pentru minimizarea impactului vizitatorilor. Vor fi prevăzute, de asemenea garduri și balustrade la diferite înălțimi intensități în funcție de cantitatea de protecție necesară.
Viitorul parc Expo și râul Someșul Mic vor fi legate de Zonele Umede și prin centrul Ariei Naturale protejate. Acest traseu va fi tratat cu sensibilitate din punct de vedere al materialelor, folosind materiale naturale și instalate pe piloni pentru a permite coridoare de mișcare pentru faună. Va fi închisă, care permite vederi deschise, dar cu balustrade pe ambele părți, folosit doar ca o cale de tranzit prin această zonă strict protejată.
Această zonă, identificată drept Rezervație Naturală strictă, va fi înconjurată de o zonă tampon care formează mini-Parcul Național. Acesta va semăna cu promenada râului Someșul Mic prin tot orașul Cluj-Napoca, și va fi înconjurată pe ambele părți de arbori indigeni, pentru a crea un sentiment se îngrădire și protecție.
Gradina Publicaă
Asemănătoare Ardealului, restul acestui mini-teritoriu va fi un „peisaj nedesemnat” asemănător cu zonele comune tipice aflate în utilizarea și gestionarea comunitară responsabilă din punct de vedere ecologic. Va fi o oază și o intercalare de experiențe (nervațiunile frunzelor) punctate cu noduri de intersecție reprezentând diferite activități, încorporând două componente: o zonă tampon seminaturală unde va avea loc extinderea ariei protejate, și centrul său activ, peisajul cultural.
În zonele tampon semi-naturale, intervențiile eco-responsabile va avea loc prin replicarea unor aspecte ale Rezervației Naturale adiacente, de exemplu, prin săpături (cu niveluri ridicate ale apei subterane) sau prin reelaborarea sistemului de canale de drenaj, inspirat de hărțile istorice ale sitului și ale metodelor de îmbunătățire ale zonelor umede. Diferența dintre această zonă și Rezervația Naturală este libertatea de a experimenta tehnici de îmbunătățire ecologică în care publicul poate interacționa, permițând vizitatorilor și grupurilor interesate să se simtă ca parte a acestui ecosistem dinamic.