coridor verde radu enescu

Oradea, 2022-2023

Amenajarea urmărește realizarea unui parc cu caracter multisenzorial care să antreneze toate simțurile și să ofere un spațiu propice relaxării și destinderii. Parcurgerea graduală a spațiului și descoperirea treptată a zonelor amenajate reprezintă puncte cheie în înțelegerea propunerii. Astfel, se configurează o trecerea graduală de la urban la natural, propunerea incluzând zone cu tratament diversificat, în cadrul cărora raportul amenajat-natural variază; au fost stabilite 3 tronsoane principale: urban – mix – natural, dinspre sud-est spre nord-vest. Fiecare dintre cele trei tronsoane cuprinde elemente specifice cu caracter distinct: în zonele naturale s-a urmărit aplicarea principiilor biomimeticii și obținerea unui ambient cât mai aproape de situația naturală prin utilizarea trunchiurilor de copaci, a buștenilor, stâncilor etc.

Parcul primește mai multe zone funcționale din punct de vedere al activităților și amenajărilor previzionate: loc de joacă natural, colțul cu hamace și mesteceni, colțul cu hoteluri pentru insecte și căsuțe pentru păsări, movile-delușoare cu gazon și plante perene, gădina comunitară, spațiu verde deschis cu zona pentru yoga și activități în aer liber, zona cu ochi de apă-iaz.

Accesul și configurația aleilor principale asigură accesul transversal în parc de pe laturile lungi, geometria acestora fiind corelată cu rampele de acces spre parcelele private de pe trotuarele străzii Radu Enescu. Potecile, mai puțin formale, reprezintă o incitare a publicul la experimentare prin caracterul multisenzorial al traseului parcurs. Astfel se propun cărări din scânduri printre pădurea de mesteceni, dale de formă neregulată de tip pași japonezi din ardezie în jurul lacului, alei din travserse de lemn montate în iarbă printre arbori și graminee ornamentale. Apele meteorice sunt absorbite în terenul natural existent.

Zona de joacă pentru copii cuprinde două tronsoane tratate distinct: o suprafață cu elemente predominant naturale, precum trunchiuri de arbori, bușteni, bolovani, și o porțiune amenajată cu elemente de joacă pentru copii realizate din lemn (pod de cățărat, păianjen din pânză pentru cățărat etc.). Cele două tronsoane sunt separate printr-o denivelare de pământ pe sub care este amplasat un tunel îngropat.

Porțiunea predominant naturală se situează în proximitatea plantației de mesteceni, trunchiurile de arbori prevăzute pentru joacă pierzându-se printre arbori. Stratul de uzură este realizat din materiale naturale (ace sau scoarță de pin).

Zona de tobogane este construită pe o movilă/ elevație de pământ, ce poate fi utilizată inclusiv pentru jocurile de iarnă ca derdeluș sau pârtie pentru săniuș.

Pentru a proteja copiii de traficul auto periferic, spre stradă, parcul este delimitat de o plantație de arbuști nativi, care, pe lângă rolul de protecție au și scopul de a izola fonic și vizual zona de joacă de spațiul străzii, permit accesul doar prin zona special amenajată.

Spre alea principală, delimitarea este constituită din gabioane umplute cu pietriș și materiale ceramice. Gardul din gabioane are dublu rol (protecție și mobilier de șezut), unele porțiuni fiind prevăzute cu bănci din lemn tratat.

Grădina comunitară participativă, cu rol social de coagulare a comunității, poate fi utilizată și în scop educativ întru educarea copiilor în arta cultivării plantelor. Ca împrejmuire se utilizează gard din gabioane cu înălțime variabilă – pe alocuri, peste acestea se montează bănci modulare, în zonele îndepărtate de spațiile de șezut, gabioanele au funcțiune de hotel pentru insecte.

Zona de yoga amplasat la NV parcelei destinat activităților în aer liber – sport, dans, jocuri. Din punct de vedere peisager, aceasta are un tratament minimal: spațiu verde deschis suprafață înierbată pentru călcare și plantații de arbori și arbuști pe laterale.

Ochi de apă. Ca răspuns la existența în proximitate a pârâului Peța s-a optat pentru introducerea unui iaz cu rol multiplu: încurajarea dezvoltării ecosistemului, irigarea grădinii comunitare, reducerea temperaturii ambientale, mediu plăcut pentru contemplare. Acest iaz face trimitere la pârâul Peța, fiind o oglindire inversată a acestuia: pârăul reprezintă curgerea, mișcarea, iar ochiul de apă propus staticul, pasivitatea, contemplarea. Poziția lui în proximitatea nodului pod-parc este înadins aleasă: această intersecție impunea tratarea spațiului într-un mod particular. Pe latura opusă, spre pod, se situează livada publică, astfel zona devenind un spațiu plăcut de agrement.

Previous
Previous

Parcul Comunitar (2022)

Next
Next

Unitati de Invatamant - Regenerare Urbana Stei