Verde de Amsterdam
Din primul moment în care vei vedea acest oraș, te va cuceri prin parcurile sale unice, spațiile verzi și rețeaua de canale sinuoase. Natura la superlativ îmbinată cu un oraș modern si trepidant, acesta este Amsterdam. Arhitectul peisagist Dalina Mihai te va ghida prin unele dintre cele mai importante simboluri ‘verzi’ ale orașului.
Amsterdam este un oraș foarte îndrăgit, unde îți vei dori să revii în orice moment, indiferent de anotimp, având mereu ceva nou de oferit.
Arhitectura specifică, muzeele si expozițiile de artă, canalele interminabile, cu o istorie proprie și spații verzi și parcuri te vor întâmpina la fiecare colț.
Pentru iubitorii de peisagism, Amsterdamul la pas este o experiență de neuitat, fie că ești într-un cartier rezidențial nou construit sau istoricul și fermecătorul centru, unde spațiile naturale se îmbină cu jardiniere sau plante cățărătoare, ce se întind cât poți vedea cu ochii, minunând toate simțurile.
Vondelpark
Este unul dintre cele mai vechi și cunoscute parcuri ale Olandei, fiind recunoscut ca patrimoniu național. Parcul se întinde pe o suprafață de 47 Ha, iar designul acestuia a fost realizat de Jan David Zocher si Jand David I Zocher in stilul romantic englezesc, inaugurarea datând din 1877. Pe parcursul timpului, parcul a suferit o serie de transformări, ultima fiind recondiționarea sub bagheta administrației publice, cu obiectivul de a menține stilul original. Estetica parcului te invită să te deconectezi de la aglomerația orașului, datorită aspectului său naturalist, creând senzația unei păduri urbane.
Compoziția vegetală, iazurile si fluxul pietonal te invită să descoperi fiecare colțișor al acestei oaze verzi. Vondelpark este habitatul a mai mult de 150 de specii precum arțarul, castanul sau salcia plângătoare. Un număr considerabil de plante perene și diverse specii de graminee/ierburi ornamentale, creează o paletă cromatică fabuloasă, deși solicită o mentenanță minimală. Flora bogată si diversificată atrage o faună pe măsură, parcul fiind ‘casă’ pentru diferite specii de animale, păsări și insecte. Extensiile de iarbă și arbuști sunt ideale pentru cârtițe si iepuri, iar iazurile adăpostesc diferite soiuri de pești autohtoni.
Sustenabilitate
Materialele utilizate la pavarea aleilor pietonale sunt exclusiv naturale (pământ bătătorit, pietriș sau nisip ), nu există dale din beton sau asfalt. Totul este în perfectă armonie cu natura, iar vizitatorii se pot bucura de fiecare metru pătrat de spațiu verde.
Amsterdam Bos
Un alt loc magic este Amsterdam Bos, ce se traduce prin ‘pădurea Amsterdamului’. Chiar dacă nimic un este pus la întâmplare, locația si aspectul natural, generate de stilul liber al tramei aleilor, creează senzația unei păduri reale. Parcul datează încă din anii 1930, fiind complet finalizat în anii 1970 și se întinde pe o arie de mai bine de 1000Ha. Ca o comparație, Central Park din New York este de trei ori mai mic.
Amsterdam Bos este o zonă de agrement ideală pentru plimbări lungi cu bicicleta, dar și gazdă a multor alte activități sportive, iazuri, statui memoriale și floră și faună neimaginabilă. Aleile sale sunt create într-o manieră în care să permită atât poteci și pasaje înguste, cât și alei ample, totul fiind îmbinat la perfecție cu mediul înconjurător. Anumite zone ale parcului sunt ‘presărate de văcuțe libere, care ajută la mentenanța spațiilor verzi, întregind imaginea naturală.
Este minunat că într-un singur loc te poți bucura de plaje însorite, pajiști verzi interminabile și pâlcuri de păduri răcoroase.
Zonele rezidentiale si centrul orasului
În afară de aceste parcuri faimoase, putem găsi spații verzi la tot pasul, fie că ne plimbăm prin zonele rezidențiale urbane centrale sau în zonele suburbane, periferice. Fiecare casă are propria curte în fața casei, de mărimi variate și o mentenanță exclusivistă, ce poate fi atât geometrizată cât și naturalistă, ‘sălbatică’.
Cele mai impresionante sunt amenajările rezidențiale din cartierele înstărite. Aici descoperi interesul crescut pe care locuitorii îl au față de grădini, prin felul în care sunt concepute și întreținute spațiile lor verzi, de o eleganță aparte, ce se armonizează perfect cu arhitectura locuințelor și cu specificul locului.
Deși foarte variate din punct de vedere vegetal, curțile și grădinile sunt foarte discrete din punct de vedere vizual, deoarece predomină plantele și arbuștii decorativi prin frunze, cele mai întâlnite pete de culoare fiind oferite de florile hortensiilor.
Pe măsură ce ne îndreptăm spre centrul orașului, încep să predomine spațiile verzi rezidențiale dezvoltate pe verticală. Diverse specii de plante cățărătoare precum iedera, escaladează clădirile din cărămidă, specific olandeze. De asemenea, mult îndrăgitele canale sunt și ele decorate cu plante adaptate la mediul acvatic, în timp de vestitele poduri sunt ‘împodobite’ cu jardiniere pline de diverse specii de mușcate viu colorate.
Autorul textului și al fotografiilor:
Dalina Mihai, parte a echipei CADRO Landscape Studio.