Gradinile Mirabell

"Frumusețea ne înconjoară, dar de obicei trebuie să ne plimbăm într-o grădină pentru a o ști.” (Rumi)


La doar câteva ore de Viena, puteți găsi un colț din romanele lui Jane Austen și un adevărat castel cu o istorie de aproape o mie de ani. Orașul austriac Salzburg este renumit pentru multe locuri ce merită vizitate dar un loc special in lista mea de "must see" era inclusa grădinele din palatul Mirabell, o oază de lineste pentru a face o plimbare relaxantă prin parc pentru a contempla capodoperele artei peisagere timp de câteva ore.

Gradinele Mirabell au o istorie care se trage din sec XVII- lea si a aparut în rezultatul unei relații amoroase între  Arhiepiscopul Wolf Dietrich von Reitenau si fiica demnitarului orașului Salome Alt . Ca și oricare altă istorie de dragoste relația lor ca și grădinile au suferit schimbări pe parcursul existenței sale. 

Inițial ansamblul palatul și parcului a fost construite la pereferia orașului. Palatul și grădina au fost proiectate în stilul baroc de Fischer von Erlach în 1689 iar remodelarea grădinii a fost facută de Lukas von Hildebrandt între 1721 și 1727. De-a lungul istoriei sale lungi, grădina și-au schimbat aspectul de mai multe ori, palatul însuși a suferit de un mare incendiu în 1818 și în anii următori a fost restaurat. Pentru public grădina a fost deschisă din anul 1854 de către împaratul Franz Josef.

Mirabelle are o poziție cheie în oraș se află lângă apropierea râului Salzach și între orașul vechi și orașul nou.

Dacă începeți vizita complexului prin poarta de sud, veți trece sub brațele întinse a două sculpturi ale scrimurilor, care se întind unul către celălalt și o statuie de boxeri.

Latura de sud a palatului este decorată cu o frumoasă grădină de trandafiri cu 17 vaze decorative din marmură. Este de remarcat faptul că în primii ani grei de după război partea de sud a parcului a fost transformată intr-o grădină obișnuită, dar un deceniu mai târziu grădina de trandafiri a fost restaurată la forma sa originală.

În centrul parterului se află o fântână  octogonală încadrată de patru grupuri sculpturale de zei și zeițe grecești, simbolizând cele patru elemente: pământ, foc, aer și apă. 

Fântâna este mărginită pe o parte de un rând de copaci care fac parte dintr-o alee umbrită.

Cea mai primitoare parte a grădinii în zilele toride de vară este această potecă umbrită formată din copaci pliați cu bănci primitoare.

Vegetatia zonei fiind reprezentate de peluze inerbate cu forme tipice stilului baroc, plante cu flori violete, irisi, galbenele sau crini. În fiecare sezon speciile plantate sunt diverse. Grădinarii parcului plantează peste 80 de mii de flori anual, creând noi ornamente din ele de fiecare dată.

Părțile laterale a parterului este împărtit de alei marginite de arbori, de asemenea tot un elemnt arhitectural al unei gradini în stil baroc. Trecind prin aceste alei ajungem spre păturile de flori cu forme geometrice curbate.

Paturile de flori, gardurile vii, ochii de apa și statuile sunt înconjurate de peluze cosite și sunt separate de poteci pavate care permit vizitatorilor să se deplaseze ușor și liber prin grădină.

În direcția est de la "grande parterre"grădinii se află un pavilion spațios de iarnă cu plante exotice de palmier. În cele mai vechi timpuri, aici se cultivau portocale, care erau considerate un simbol al bogăției și erau comparate cu merele de aur ale Hesperidelor.

Axa centrală a compozitiei parcului pe direcția Nord-Sud este aliniată cu castelul Hohensalzburg și de pe cealaltă parte a râului Salzach. Elementul principal este reprezentat printro piața centrală a parcului numită - Marele Parter, un element caracteristic stilului baroc. Acest aranjament oferă o perspectivă cu vedere si un punct focal spre Hohensalzburg.

Pe cealaltă parte a Marelui Parter se află sculpturile zeilor și zeițelor Greciei Antice, care determină anotimpurile: primăvara, vara, toamna și iarna. Aceste compoziții sculpturale sunt adevărate opere de artă și semnul distinctiv al parcului ce face deosebită de celelalte parcuri din perioada barocului.

Pe partea de nord, accesul spre parc începe pe treptele „do-re-mi”, cunoscute pentru filmul „Sunete de muzică”, unde copiii au învățat notele muzicale , cântându-le alternativ și urcând treptele. Iar intrarea în sine este păzită de două statui de piatră sub formă de unicorni mitici - simboluri ale purității și purității spirituale.

Coborînd pe scări ajungem la parterul mic, pe partea de vest unde se amplasează o gelerie verde și un labirint care atrage cei mai mulți vizitatori. Pe teritoriu parcului se află unul din cel mai vechi teatre verzi care gazduieste spectacole muzicale pe perioada estivală a anului.

Tema mitologiei grecești se reflectă și în sculptura lui Pegasus realizată din cupru din Micul Parter care e un punct focal decorativ. Sculptura a fost proiectată în 1661 de Caspar Gras pentru un rezervor dintr-o mica piață din Kapitelplatz ce se află lângă Catedrala din Salzburg, dar după câteva reamenajări și-a găsit casa finală în grădina Mirabell. O alta sculptura pe partea vestica a parterului mic docorat[ de sculptura "Susanna" care se zvineste sa fie copia imaginei iubitei Arhiepiscopului -Salome.

Daca suntei pasionati de lumea animala si cea pasarilor pe partea de nord s-a pastrat un volier mic pentru pasari cu acoperisul in forma de cupola si astazi este deschis pentru publicul larg.

O trăsătură distinctivă a Parcului Mirabell sunt sculpturile de liliputani pe care le poți observa plimbândute prin parc ascunși în vegetație. În secolul al XVII-lea, era în vogă să înviți liliputani la petreceri pentru divertismentul oaspeților. Acest trend și-a făcut loc în artele plastice și noblețea decora posesiunile cu astfel de figuri. Din păcate, sculpturile urâte ale piticilor, întruchipând vicii umane nu au fost pe placul prințului moștenitor Ludwig I și care le-a vândut cu bucurie. Dea lungul unui secol acestea sculpturi au fost găsite parțial doar 15 din 28 de figuri au fost returnate la locul istoric și restaurate.

Next
Next

Beneficiile spatiilor exterioare adecvate in centrele pentru batrani