Regenerare Urbana Stei

Rezidential, 2022

Zona 2

rezidential

Propunerea de amenajare gravitează în jurul celor 6 locuințe de tip ANL cu regim de înălțime P+3. Din dorința de a satisface cerințele și nevoile locuitorilor se propune împărțirea spațiului astfel încât fiecare construcție existentă să beneficieze de propriul spațiu verde.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis interdum lorem at ligula posuere fermentum. Aenean porta eget lacus egestas fringilla. Ut finibus lectus nulla, vel semper sapien congue in. Ut non mattis metus. Duis pharetra at est vel malesuada. Aenean euismod enim odio, id eleifend elit dapibus eget. Donec at lacus iaculis, viverra lacus vel, volutpat purus. In aliquam rhoncus tellus, et ullamcorper nisi feugiat ut. Mauris commodo dolor id nunc bibendum, faucibus imperdiet magna pretium. Vestibulum quis ullamcorper lacus, a vestibulum sapien.

1. Mobilierul urban

Toate curțile sunt prevăzute cu locuri de ședere pentru relaxare și un foișor pentru socializare. Mobilierul urban propus cuprinde și coșuri de gunoi și standuri pentru biciclete. Toate elementele sunt confecționate din structuri moderne și materiale rezistente în timp. Așadar, această zonă beneficiază de un necesar de: 9 bănci cu spătar pentru 3-4 persoane, 10 coșuri de gunoi cu capacitatea de 50l, 3 standuri pentru biciclete din aliaj de aluminiu și 5 copertine tip foișor de 2200x2200x2270 mm.

Întregul ansamblu rezidențial beneficiază în prezent de două locuri de joacă pentru copii care se consideră suficiente dar se propune îmbunătățirea lor prin design. Astfel, prin utilizarea materialelor naturale - lemn, piatră sau acele/scoarța de pin se pot obține suprafețe care nu dăunează mediului înconjurător fiind foarte prietenoase și cu cei mici. Pentru a obține un aspect unitar și a oferi siguranță utilizatorilor, elementele de joacă selectate sunt și ele fie confecționate din materiale naturale fie direct bolovani, bușteni și trunchiuri de copac așa cum îi întâlnim în natură, necesarul de elemente de joacă fiind următorul: 2 leagăne duble, 1 pod din lemn, 2 balansoare și 2 ansambluri care conțin: o căsuță, un tobogan, stâlpi de mobilitate și o rampă. Elementele din materiale naturale brute ajung la un total de: 13 trunchiuri de copac cu diametrul de 40 de cm și 8 cu diametrul de 25 cm.; 1 buștean și 4 bolovani de dimensiuni diferite. Pe lângă acestea se propune instalarea a două movile înierbate de înălțimi diferite 750- 1000 mm. Toate aceste elemente au rolul de a îmbunătăți calitățile fizice ale celor precum: echilibrul, atenția, concentrarea și mobilitatea îndeplinind toate criteriile funcționale și de siguranță.

2. Pavaje / Elemente auxiliare

Pentru spațiile de joacă menționate mai sus, la nivelul pardoselei se propune folosirea scoarței sau a acelor de pin, așternute într-un strat de 15-20 cm grosime pe o suprafață de 189 mp. Aleea pietonală existentă, cu o lățime de 2 m, din asfalt care este păstrată și refăcută. Pe lângă aceasta se propune o nouă alee principală ( 2 m lățime ), care traversează longitudinal situl facilitând legătura dintre Strada Independenței și Strada Nicolae Iorga confecționată to din asfalt, având in total 315 mp din acest material. Alte noi legături pietonale precum: o serie de alei secundare ( 1.5 m lățime ) care conectează aleile principale cu diferitele zone din cadrul sitului, sunt confectionate din pietriș stabilizat de culoare crem/bej și granulație de 10 mm, pe o suprafață de 333 mp. Acesta este recomandat pentru obținerea unor suprafețe permeabile, prietenoase cu mediul înconjurător.Tot din acest considerent, se sugerează introducerea unor alei din traverse de cale ferată, instalate cu ușurință pe zonele înierbate. Este necesar un număr de 138 de bucăți cu următoarele dimensiuni: 250x250x2000.

Accesele și zonele de socializare sunt pavate cu piatră cubică naturală ( andezit ) cu dimensiuni de 150x150x70 mm și finisaj antiderapant, suprafața totală de acoperit fiind de 93 mp.

Pentru a delimita zonele verzi de cele acoperite cu pietriș sau scoarță se recomandă utilizarea unor borduri separatoare din metal sau plastic-pe laturile învecinate cu zonele plantate și bordură din piatră naturală ( andezit ), la intersecția cu aleile pavate sau asfaltate. Pentru bordurile din plastic/metal s-a calculat un necesar de 644 ml. iar pentru bordurile din piatră naturală, 513 ml.

Previous
Previous

Parcul Rotonda (2022)